04/05/2015 Michel67

Na ruim 14 jaar neem ik afscheid van bol.com

Op 6 maart 2001 begon ik als marketing directeur bij bol.com. Een leuk klein bedrijf met een paar honderdduizend klanten, 26 getalenteerde en enthousiaste medewerkers en een flinke dosis ambitie. De ambitie om geschiedenis te schrijven.

Boeken en CD’s waren al behoorlijk succesvol, en de net geïntroduceerde productgroep Film won snel aan populariteit. Het succes van 3 productgroepen smaakte naar meer. ‘De grootste mediawinkel van Nederland’ wilden we worden. Er daar hoorde natuurlijk ook Engelstalige boeken bij. En Games. En Software.

De stap naar games en games hardware beviel goed, dus waarom dan ook geen andere dingen met een stekker verkopen? En Speelgoed toch zeker ook? Daar schreeuwden onze –intussen- miljoenen klanten toch om? Langzaam maar zeker werd onze ambitie een feit. ‘De grootste mediawinkel van Nederland’ was niet alleen meer in aanbod de nummer 1, maar zo zoetjes aan klommen we ook in omzet en marktaandeel. De gedroomde 100 miljoen euro omzet werd behaald en uitbundig gevierd met een tripje naar New York met inmiddels 100 collega’s.

Het bleek nog maar het begin. Gestimuleerd door de diverse aandeelhouders die we in de loop der jaren hebben gehad, vonden we ‘mediawinkel’ toch wel een beetje beperkt. Het ‘startpunt van winkelen’ werd ons nieuwe doel. Nieuwe categorieën en nieuwe business modellen volgden. België werd onze tweede thuismarkt. Honderd miljoen euro omzet werd al snel een kwart miljard. Een kwart miljard omzet werd een half miljard, en ook dat is inmiddels alweer even geleden. Het aantal klanten bleef groeien tot ongelofelijke aantallen. Het aantal collega’s ook, waardoor de ontelbare interne verhuizingen steeds vaker gevolgd werden door een verhuizing naar een groter kantoorpand.

Inmiddels zijn we 14 jaar verder. De tijd is werkelijk voorbij gevlógen. Eén spannend jongensboek, waarvan elk hoofdstuk naadloos overgaat in een volgend hoofdstuk. Waarbij ieder hoofdstuk spannend en leuk is. Een echte page-turner.

Vorig jaar begon het echter te kriebelen. Na veertien jaar hetzelfde boek ben ik benieuwd of er nog andere jongensboeken zijn. Andere spannende avonturen om te beleven. Andere leuke hoofdstukken om te lezen en te schrijven. Benieuwd of er nog andere page-turners bestaan. Benieuwd naar wat er nog meer te beleven is in de wereld.

Vandaar dat ik afgelopen november in kleine kring heb aangekondigd dat ik in de loop van 2015 bol.com zou gaan verlaten. Zodat er voldoende tijd zou zijn om een geschikte opvolger te vinden. Inmiddels is het zover, en ga ik binnenkort iets anders doen.

Wat mij betreft op een heel mooi moment. Het afgelopen jaar was namelijk het meest succesvolle jaar uit de geschiedenis van bol.com. We zijn niet alleen het grootste e-commerce bedrijf van Nederland en België, maar we groeien ook nog eens ongelofelijk hard. We zijn bovendien verkozen tot het beste e-commerce bedrijf van Europa en voor consumenten is bol.com – na Hema – het meest onmisbare merk van Nederland. De strategie staat als een huis en de vooruitzichten zijn meer dan rooskleurig.

Ik ben trots en dankbaar. Veertien jaar met een fantastisch team en geweldige collega’s echt impact maken. Het leven van ruim 5 miljoen klanten in Nederland en België verrijken met een nieuwe manier van winkelen. Dingen doen die vernieuwend zijn. En met name ook heel veel lol hebben.

Op 1 juni begint mijn opvolgster Margaret, ergens eind juli is mijn laatste dag. Tot die tijd ben ik nog gewoon bij bol.com, en ga ik ervoor zorgen dat zij een vliegende start krijgt. Daarna ga ik een aantal maanden genieten van mijn vrije tijd. Tijd besteden aan de dingen waar ik de afgelopen 14 jaar te weinig tijd voor had of heb gemaakt. Familie, reizen, zeilen, een taal leren en nog heel veel andere dingen. Even genieten van een ander leven en een ander ritme. Om te beginnen onder de Portugese zon.

En daarna? Ik heb nu nog geen concreet plan, maar waarschijnlijk begin ik aan een nieuw jongensboek. Een ander leuk bedrijf, met hopelijk net zulke getalenteerde en enthousiaste medewerkers en een flinke dosis ambitie. De ambitie om geschiedenis te schrijven!

Tagged:

Comments (5)

 1. Dag Michel,

  Diep respect wat je als marketeer bereikt hebt met BOL. Je bent volgens mij de enige die twee keer genomineerd is geweest als marketeer of the year. Een voorbeeld voor veel marketeers. Ik zou zeggen drie keer is scheepsrecht. Ben benieuwd wat je nieuwe stap zal zijn ik wens je in ieder geval veel succes.

  Hans Molenaar (Beeckestijn Business School)

 2. guy

  Beste Michel, vanuit België was ik waarschijnlijk één van bol.com’s eerste klanten en ben jullie al die tijd trouw gebleven. Jij was dus de man die me al die tijd heeft “verleid”. Bewijst hoe goed je als marketeer bent. Ben er zeker van dat je de volgende stap in je leven even goed doordacht hebt een wens je veel succes! 🙂

 3. Patrick Flerackers

  Hi Michel,

  Dat is nog eens nieuws! Spannend nieuws ook… Ik ben nieuwsgierig naar je volgende stap.

  Bol.com en jij waren (zijn) in ieder geval een erg goede combinatie. Ik wens je alle succes toe. En voor nu de nodige vrije tijd om te genieten van al die successen van de laatste 14 jaar.

  Groet
  Patrick

 4. Gaaf! Klinkt als een zeer plezierige ervaring met prachtige resultaten!

  Meer dan eens heb ik slimme mail- en websitetrucjes van bol gekopieerd om in te zetten voor onze eigen marketing. Bedankt voor al die jaren dat je het goede voorbeeld bent geweest! 😉

Comments are closed.